Filmele și istoria alternativă

De mică am avut o înclinație aparte către istorie, asta poate și datorită faptului că bunica mea a fost profesoară de istorie și mi-a insuflat o oarecare dorință de a o înțelege și de a o știi în mare parte. În timp mi-am dat seama că fără istorie nu am fi fost capabili de a ne cunoaște trecutul și nu am fi ajuns la un nivel atât de ridicat de dezvoltare. Filmele istorice sunt o sursă foarte bună de a învăța, dar uneori nu toate filmele ne redau evenimente care au existat cu adevărat și dimpotrivă sunt doar niște evenimente fictive realizate de către un scenarist.

Am observat în foarte multe cazuri această soluție alternativă în care scenaristul pleacă de la un eveniment istoric real pe care îl îmbină cu unul fictiv. Această metodă nu este una recenta, ea a fost abordată încă din secolul al-XIX-lea de către scriitorii romantici ca  Walter Scott – poate fi considerat întemeietorul romanului istoric, Alexandre Dumas, Victor Hugo care în romanele lor istorice au apelat la un moment important din istoria lor națională și din care au creat romane celebre precum Ivanhoe(1819), Rob Roy(1817), Cei Trei Mușchetari(1844),  Contele de Monte Cristo(1844), Cocoșatul de la Notre-Dame (1831). Walter Scott rescrie și prelucrează niște episoade istorice ale Angliei și Scoției pe care le combină într-o inspirație de umor englezesc și folclor celtic. El impune literaturii europene o anumite tipologie a personajelor și cateva figuri importante. De exemplu, Robin Hood apare în romanul Ivanhoe dar sub un alt nume, dar de asemenea și simpaticul Friar Tuck.  Poveștile din timpul Cruciadei condusă de Richard Inimă de Leu intră în circuitul literaturii datorită lui Walter Scott.

În 2011 a apărut o nouă producție cinematografică a legendei lui Robin Hood sub semnătura regizorului Ridely Scott premiat la Oscar pentru Gladiatorul. De data aceasta povestea  începe înainte ca personajul să devină o legendă. Robin Longstride (Russell Crowe) este un simplu arcaș în armata lui Richard Inimă de Leu (Danny Huston). După bătălia de la Chalus Chabrol, regele îi cere părerea lui Robin despre războiul pe care îl conduce împotriva regelui Philip II al Franței, acesta îi dă un răspuns care nu-i convine regelui și este condamnat împreună cu alți camarazi la moarte(Will Scarlett, Alan-a-Dale și Little John). Aceștia reușesc să scape, dar la întoarcerea spre casă iau parte la o ambuscadă împotriva soliei regelui care se întorcea în Anglia să aducă vestea morții lui Richard. Robin îi ia armura unuia dintre cavaleri și sabia acestuia ca să o aducă înapoi în Nottingham, dar să și informeze casa regala de pierderea regelui în luptă. Lui Richard îi succedă la tron John (Oscar Isaac), fratele său mai mic, care începe sa pună taxe foarte mari locuitorilor. Robin ajunge în Nottingham unde tatăl cavalerului mort îi dă voie să poarte în continuare numele fiului său,  Loxeley. La moșia lui Loxeley o cunoaște pe Lady Marian (Cate Blanchett) care împreună cu Robin vor încerca să ducă o luptă împotriva corupției și nelegiuităților. Acesta își creează o mică armată împreună cu ceilalți camarazi încercând să scape satul de tirania baronilor, luând înapoi noaptea ceea ce ziua se încasa de la săteni. Filmul, descrie mai precis evenimentele care au determinat la întemeierea legendei lui Robin Hood.

Filmul poate fi vizionat miercuri, 28 noiembrie 2012, de la ora 00:15 pe HBO.

The Eagle ( Acvila Legiunii a IX-a, 2011) este un film regizat de Kevin MacDonald si care are la bază legenda Legiunii IX Hispana, cea mai bine pregătită unitate militară romană care a dispărut fără urmă în partea de nord a provinciei Britannia, impreună cu blazonul acesteia care era reprezentat de un vultur.

Legenda a cãpãtat o formã coerentã graţie romancierei Rosemary Sutcliff, care publicã în 1954 lucrarea devenitã imediat bestseller “The Eagle of the Ninth”. De atunci se tot perpetueazã mirajul şi fascinaţia din jurul tânãrului ofiţer roman Marcus Aquila, care îndrãzneşte sã treacã dincolo de zidul lui Hadrian pentru a descoperi adevãrul despre tatãl sãu care piere odatã cu legiunea şi pentru a recupera stindardul, vulturul de bronz. Mulţi istorici au contestat romanul, susţinând  mai degrabã cã legiunea este de fapt victima unui transfer strategic în Orientul Mijlociu, unde ar fi fost anihilatã într-un rãzboi cu perşii. Dovezile privind mutarea sa din Britannia sunt însã puţine, rezumându-se la trei cãrãmizi ştanţate gãsite la Nijmegen, Olanda. De fapt, ultima dovadã certã care atestã existenţa legiunii o avem din York, datatã la 108 p.Hr. când se realizeazã o listã cu toate legiunile la mijlocul secolului al II-lea, aceasta nu mai figureazã. Povestea legiunii este totuşi ceva mai complicatã şi mai nefericitã de atât. (www.historia.ro)

Filmul a avut premiera la noi în februarie 2011 și îi are în distribuție pe Channing Tatum în rolul ofițerului roman Marcus Aquila, Jamie Bell (Esca), Donald Sutherland (Aquila), Mark Strong (Guern). Filmul nu se ridică la nivelul producțiilor ca Gladiatorul sau 300 – Eroii de la Termopile, dar mie una mi-a plăcut și pentru ce interesați de acest subiect pot urmări cu plăcere filmul.

va urma…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s