Contele Dracula Arhetipul Vampirului Modern

Nu mă consider o împătimită a seriei Twilight, dar ca orice curios am dorit să văd de ce atâta lume a fost  hipnotizată de această serie de filme cu vampiri. Pe de altă parte îmi place foarte mult mitul vampirului și în general tot ce ține de folclor și misticism. Nu este nevoie de anumite cunoștințe  în studii folclorice pentru a-ți da seama că volumele scrise de Stephenie Meyer au la bază legenda lui Dracula derivată din celebrul roman al lui Bram Stoker. Dracula poate fi considerat arhetipul vampirului modern care se îndrăgostește de o ființă umană.

Folclorul este o sursă inepuizabilă pentru scriitori deoarece cu ajutorul lui renasc legende, mituri care adaptate epocii noastre crează povești învăluite de mister care te introduc într-o lume aparte, nedescoperită de care omul va fi mereu fascinat. Universul vampirilor din Twilight este diferit de cel pe care îl cunoaștem din povestiri și din legende și poate din acest motiv povestea scriitoarei americane să fie atât de îndrăgită. Astfel:

 • Vampiri din Twilight sunt foarte greu de distrus, deoarece nu sunt răniți sau afectați de lumina soarelui, apă sfințită  usturoi, țăruș de lemn, cruce sau alte arme folosite de oameni;
 • Pielea și corpul lor sunt compuse dintr-un material la fel de puternic ca diamantul (dacă nu chiar mai dur de atât), iar, pentru oameni, acesta este impenetrabil;
 • Sunt mult mai puternici decât vampirii din povestiri și nuvele. Unii dintre ei sunt atât de puternici, încât pot opri cu doar o singură mană un camion plin cu ciment, care merge pe autostradă;
 • În lumina soarelui, aceștia strălucesc asemenea diamantelor;
 • Imaginea lor se reflectă în oglinda și pot apărea în fotografii;
 • Nu au nevoie de sicrie, deoarece nu dorm deloc;
 • Nu se pot transforma în alte creaturi;
 • Nu au colți, deoarece dinții lor sunt atât de puternici încât pot mesteca metal și pot pătrunde chiar prin pielea altor vampiri;
 • Existența unei societăți a vampirilor. Aceasta are propriul cod de conduită, care le oferă o șansă mai mare de supraviețuire împreună, decât izolați unii de ceilalți.

(sursa: www.cinematique.ro)

Povestea dintre un muritor și o ființă supranaturală a fost dezvoltată foarte mult în perioada romantica, atunci când scriitorii căutau un univers compensatoriu în care puteau fi înțeleși și în care puteau găsi o iubire ideală.  O iubire asemănătoare regăsim și în Saga Amurg între Bella și Edward Cullen un vampir vegetarian în vârstă de 107 ani. Toată acțiunea se amplifică atunci când Bella devine vampir și devine mamă, spiritul său matern este mai puternic dominat de un instinct de o protecție feroce.

Inspirația lui Stephanie

Se pare că Stephenie Meyer s-a inspirat din foarte multe romane atunci când s-a hotărât să scrie seria Twilight, printre ele numărându-se Jane Eyre de Charlotte Bronte și Anne of Green Gables de L.M. Montgomery. Însă fiecare carte din serie este, la rândul ei, inspirată de una sau mai multe opere clasice. De exemplu, Twilight se află sub influența romanului lui Jane Austen Pride and Prejudice (Mândrie și Prejudecată)New Moon este inspirată de opera Romeo și Julieta a lui William Shakespeare; Eclipse a fost influențată de romanul Wuthering Heights al lui Emily Bronte, iar principalele influențe asupra Breaking Down au fost date de piesele de teatru Neguțătorul din Florența și Visul unei nopți de varăambele scrise de William Shakespeare. Stephenie Meyer a decis ca Alice să-i ofere Bellei instrucțiunile sale, scrise pe o pagină din Neguțătorul din Venețiapentru a da un indiciu asupra confruntării finale, de la sfârșitul cărții – aceasta nu va fi o bătălie clasică ci una mentală, precum cea descrisa în deznodământul piesei de teatru. De asemenea, aceasta mai oferă indiciul unui final fericit pentru cuplul Bella-Edward, la fel ca în opera lui Shakespeare.

(sursa: www.cinematique.ro)

Nu am reușit încă  să citesc romanele, dar din câte am înțeles ecranizarea lor  pare să urmărească firul narativ, dar se pare că ultimul film care încheie seria Saga Amurg: Zori de Zi Partea II  are un final diferit de cel din cărte și care va șoca audiența.

 

5 gânduri despre „Contele Dracula Arhetipul Vampirului Modern

  • Da, ai dreptate. Eu am privit cartea doar din punctul de vedere al legendei lui Dracula și cum ea s-a dezvoltat astăzi. Poate în viitor o să postez și ceva despre dragoste și sacrificiu dintr-un alt ciclu de romane pe care îl citesc acum. Mulțumesc!

 1. nu stiam toata povestea inspirationala de care povestesti…chiar interesant…se pare ca initial a avut niste inserari chiar subtil-inteligente…plus ca simularea chiar a fost un switch de care nu credeam ca va fi in stare vre-un film din aceasta serie…fiind un hater al seriei cel putin de ceva vreme tot am ajuns sa vad si part I si part II…nu ma intreba cum :)))

  • Si eu am aflat-o de curând și am zis să o postez că ar fi interesantă. Aș vrea să mă uit din nou la filme, ca să descopăr pe unde și cum s-a inspirat din cărțile menționate, dar cred ca în cărți sunt mult mai evidente.

 2. Pingback: Filmul de 1 decembrie « Movie Zone

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s