Caseta Video: Vocea Libertății

New folder5V-ați întrebat vreodată cum filmele cu Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme sau Arnold Schwarzenegger ajunseseră să fie vizionate într-o Românie care era supusă unui regim de tip național comunist? Ei bine, părinții noștri sunt cei în măsură să ne ofere cele mai bune răspunsuri deoarece și-au petrecut tinerețea atunci când televizorul color nu era ceva comun, să nu mai zic de aparatele video sau casetele VHS.

Filmele americane au reușit să pătrundă pe teritoriul țării în jurul anului 1985 și reprezentau o evadare din acel cotidian cenușiu care elogia atât la televizor cât și la radio „eroii muncitori socialiști” și pe tovarășul Nicolae Ceaușescu. În tot spațiul public din România până la ce cel mai scăzut nivel erau infiltrați agenți ai securității care urmăreau orice mișcare. Totuși, la un moment dat ceva a scăpat de sub control, ceva care arăta că după cortina roșie care înconjura țara se afla o scenă unde aveai voie sa porți adidași, blugi, să ai plete și să bei cola. Era o lume care părea un vis pentru tineretul  României din anii ’80.

„Cu acordul tacit al Securității, care închidea ochii la această activitate ce putea fi ușor catalogată ca subversivă, Irina Margareta Nistor, „vocea filmelor”, a dublat în 15 ani 5000 de filme străine, care intrau în țară ilegal și erau văndute pe sub mână, cu 300 de lei bucata. ” (www.cinemagia.ro)

Ilinca Călugareanu este o tânără regizoare româncă stabilită la Londra unde a studiat Facultatea de Antropologie şi pe cea de film documentar la Universitatea din Manchester.  Aceasta a realizat un documentar cu titlul  Chuck Norris vs Comunism”, iar teaser-ul a fost proiectat anul trecut în cadrul Festivaul Internațional de Film Independent Anonimul în Delta Dunării. Într-un interviu Ilinca precizează ceea ce a dorit să surprindă în producția sa:

„Documentarul meu doreşte să creeze mai multe niveluri: urmăreşte cum în anii ’80 s-a dezvoltat o întreagă mafie, a cărui „naş” a fost domnul inginer Zamfir (cel care o angajează pe IMN – n.red), care a început de la două video-uri în anii ’80 și a ajuns în pragul Revoluţiei la 820 de video-uri, ceea ce mi se pare un fenomen în sine fascinant. Însă, în primul rând, e un film despre o femeie care a fost foarte curajoasă pe vremea aceea – e vorba de Irina Margareta Nistor (IMN); e un film despre cenzură, despre dragostea de film. Şi de asta filmul are o audienţă în afară: nouă ne reactivează amintirile din acei ani, dar şi dincolo există o nostalgie pentru anii ’80, pentru filmele acelor ani.”

Personal nu am prins perioada când casetele video erau ceva ilegal, dar am asistat atunci când posturile de televiziune particulare de abia luau naștere pe piața media din România. Încă nu aveam Cartoon Network, dar îmi amintesc cum ma uitam la desenele Walt Disney înregistrate pe casete video. De atunci am făcut cunoștință cu Minnie și Mickey Mouse, Doamna și vagabondul și cu cei 101 Dalmațieni. Apoi au urmat să se difuzeze și la noi filmele care făcuseră istorie mulți ani înainte cu ajutorul casetelor video. Într-o viitoare postare voi face o selecție a filmelor din anii ’80 – ’90 care mi-au rămas în amintire. Dar nu mă pot abține să nu vă arăt trailerul unuia dintre ele (l-am văzut pe caseta video):

TUFF TURFF (1985)

Ați putut recunoaște pe cineva?

3 gânduri despre „Caseta Video: Vocea Libertății

  1. Am vazut documentarul acum cateva minute. Este exceptional si, poate, ar merita un „making of”. Am cautat si informatii despre protagonisti dar internetul este sarac… Felicitari! PS: Am trait acea perioada din plin…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s