În culisele desenelor animate

A-group-of-cartoons-cartoon-network-76910_714_354

A trecut foarte mult timp de la ultima postare, absența mea e oarecum motivată deoarece am avut o perioadă destul de aglomerată având în vedere că am fost în ultimul an de studiu. Emoții, nerăbdare, stres, oboseală, zâmbete, lacrimi, bucurie – toate au fost trăiri de moment pe care acum le simt aruncate în sertarul amintirilor. Încă nu realizez că am ajuns și eu mare, iar de acum înainte va trebui să înfrunt viața așa cum se cuvine cu toate fericirile și necazurile ei. Copilăria se află undeva departe și parcă uneori vrea să-și facă simțită prezența prin mici amănunte care doresc să-mi readucă în minte clipele petrecute în această etapă a vieții.

Zilele trecute am dat fără să vreau peste o pagină pe Facebook care este dedicată desenelor animate pe care le urmăream cu un mare interes pe Cartoon Network sau Fox Kids. Mi-am petrecut câteva ore răsfoind poze preluate din animațiile preferate care erau însoțite de replici comice spre deliciul meu. În acest fel mi-am derulat în minte  episoade din Courage the Cowardly Dog (Câinele cel fricos), Dexter’s Lab (Laboratorul lui Dexter), Powerpuff Girls (Fetițele Powerpuff), Ed, Edd and Eddy. Nu-i așa că aceste titluri vă sună și vouă cunoscute? Dar v-ați întrebat vreodată ce stă în spatele fiecărei povești? Oare nu există ceva mai mult decât imaginația creatorului?

Încercând să răspundă la aceste întrebări unele persoane au formulat diferite teorii pe baza desenelor care au avut un succes răsunător la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 în rândul copiilor. Alegând desenele pe care le-am menționat mai sus voi trece în revistă speculațiile care circulă în spațiul virtual.

1. Dexter’s Lab (Laboratorul lui Dexter) 

dexters-laboratory-941582lÎn română cunoscut sub numele Laboratorul lui Dexter, serialul de desene animate a debutat pentru prima dată pe ecranele americane în anul 1995/6,  prezentând viața unui băiat în vârstă de 8 ani. Dexter este un mic geniu care ascunde în spatele unei biblioteci un laborator extraordinar dotat cu o tehnologie de ultimă generație. Liniștea lui este deseori perturbată de curiozitatea surorii sale mai mari DeeDee sau a unui alt mic-geniu Mandark. Spre deosebire de celelalte personaje Dexter vorbește cu un accent Est-European și are o atitudine superioară față de ceilalți datorită inteligenței sale.

Cum poate avea un copil de 8 ani un laborator secret fără ca părinții să bănuiască acest lucru? (Pentru mine ar fi fost imposibil și când încercam să mă ascund în casă deoarece ai mei reușeau imediat să mă găsească.) Acest lucru era posibil în viața lui Dexter deoarece exista doar în imaginația sa bogată care  și-a creat propriul univers cu ajutorul imaginației. Mandark o fire introvertită la fel ca și cea a lui Dexter are aceeași problemă de adptare socială, cei doi fiind rivali, ei luptându-se de foarte multe ori pe tărâmul imaginației. DeeDee pare să intre în același joc cu fratele ei deoarece dorește să-i facă pe plac acestuia, dar ține și de comportamentul ei copilăros.

2.  Powerpuff Girls (Fetițele Powerpuff)

the-powerpuff-girls-323744lFetițele Powerpuff au fost create de Craig McCracken primul episod datând din anul 1998 și prezintă povestea a trei fetițe născute cu puteri supranaturale  care luptă să salveze lumea. Cele trei (Blossom, Bubbles și Buttercup) s-au născut în laboratorul profesorului Utonium prin combinarea a trei elemente dulce, acrișor și ceva fermecător, dar adăugând din greșeală un anume factor Chemichal X. Blossom, Bubbles și Buttercup sunt protectoarele orășelului Townville, dar și întregului univers de diferitele atacuri ale monștrilor, dar și împotriva planurilor malefice ale lui Mojo Jojo. Acest personaj este o maimuță mutantă care la rândul ei a fost creată de profesorul Utonium, dar care dorește să conducă lumea, având în plan mai întâi să le elimine pe Fetițele Powerpuff.

Acest serial este supus unei analize psihologice de unde reiese faptul că Blossom, Bubbles și Buttercup sunt  personalitățile diferite a unei singure persoane, al cărei nume nu ne este menționat în desen. Depersonalizarea eului în mai multe forme ale sale se datorează fratelui acesteia care o persecuta când aceasta era mică. Imaginea fratelui o regăsim în Mojo Jojo care le face zile negre fetelor de fiecare dată când are ocazia. Luptele care au loc între cei patru nu sunt altceva decât formele prin care personalitatea gazdă se proteja de fratele mai mare care o teroriza. Fata respectivă suferea de o traumă deoarece ea trenuia întotdeauna să se apere de fratele mai mare, care era gelos pe ea. Acest sentiment îl putem observa în desen la Mojo Jojo care era invidios pe cele trei fetițe deoarece erau protejatele profesorului Utonium. Astfel, toate arătările care apar de-a lungul episoadelor din desenul animat sunt niște demoni interiori cu care fata sătulă de abuzurile fratelui mai mare trebuie să lupte.

Cum am spus mai sus fiecare fetiță din cele trei reprezintă o parte a personalității unei singure fete:

Bubbles este firea drăguță și emotivă a personalității gazdă. Ea simbolizează inocența și spiritul copilăros al acesteia. Uneori devine vulcanică deoarece dorește într-un fel să-și manifeste frustrările față de frate. În personajul lui Buttercup găsim această dorință cea mai evidentă. Astfel, ea este cea mai agresivă, încăpățânată, dar în același timp foarte curajoasă.  Blossom pare să fie cea mai stabilă și matură, este cea care ar fi dorit să fie gazda cu adevărat.

Se pare că aceste desen ascunde mai mult decât o simplă poveste a unei minți creative. În adâncul lui spune povestea unei copilării supuse terorii unui frate mai mare care din păcate se manifestă printr-o traumă care poate ajunge la schizofrenie.

(sursa: http://forums.soompi.com/discussion/299174/the-powerpuff-theory)

3. Courage the Cowardly Dog (Curaj, câinele cel fricos)

images (5)Wikipedia informează că seria de desene animate Curaj, câinele cel fricos a fost nominalizat la Premiile Oscar în 1996 pentru cea mai bună animație. Courage este un câine de culoarea roz, care locuiește în orășelul Nowhere alături de stăpânii săi Muriel și Eustace. El își duce veacul alături de cei doi bătrânei în pustietate, încercând cu orice preț să-i apere pe cei doi. Căminul stăpânilor săi este constant atacat de fel de fel de ființe supranaturale, iar Courage este cel care îl salvează de fiecare dată. În ciuda numelui, cățelul este foarte fricos, fiind însăpăimântat de orice lucru care pare destul de banal.

Totuși, această poveste pare să ascundă și ea o teorie care poate fi valabilă. Courage (Curaj) este un câine normal care vede lumea prin ochii unui câine. Toți răufăcătorii care apar în desen sunt oameni simpli, dar care pentru cățel sunt înfiorători. În realitate, cei trei nu locuiesc în pustietate, dar bătrânii săi sunt prea bătrâni ca să-l mai plimbe pe afară pe Courage. El cunoaște doar ceea ce este în curtea stăpânilor săi, iar ceea ce se regăsește după poarta și gardul curții sale este pustietatea, deoarece el nu a ieșit niciodată din ograda sa în recunoaștere.

(sursa: http://flavorwire.com/323058/10-bizarre-kiddie-cartoon-conspiracy-theories/9)

4. Ed, Edd and Eddy

Fools'_Par-Ed-IseEd, Edd și Eddy este un alt serial de desene animate difuzat de Cartoon Network pentru prima dată în anul 1999. Serialul a atras de-a lungul timpului o audiență de 31 milioane de familii, fiind difuzat în aproximativ 30 de țări. Pare să fie desenul cu cea mai mare difuzare pe Cartoon Network și se află pe locul 8 în clasamentul celor mai longevive serii animate. Povestea are în centru o gașcă de trei băieți ( Ed, Edd și Eddy) care locuiesc într-o suburbie, ei încearcă să câștige bani prin diverse metode de la copiii din vecini pentru a-și cumpăra jawbreaker – bomboane din zahăr foarte dure.

Nu am urmărit cu foarte mult interes desenul acesta, dar știu că pentru majoritatea băieților era una dintre seriile de desene preferate. Dar teoria care stă la baza lui o văd foarte interesantă. Suburbia în care trăiesc toate personajele desenului este un fel de Purgatoriu, aceștia au murit înainte să se maturizeze în același loc. Din acest motiv, nu apare niciun părinte sau aceasta ar fi explicația pentru limba de culoare mov pe care o au, firea bolnăvicioasă sau personalitățile ciudate. Fiecare copil a murit într-o perioadă diferită a timpului începând cu anul 1900 până în anii 2000, dar în același loc de aceea locuiesc cu toții acolo.

Spre exemplu, Eddy a murit în anii 1930 este un conspirator avid după bani. El ar fi trăit în timpul Marii Depresii de pe teritoriul american, iar principala sa activitate era să obțină cu orice preț bani, iar acest aspect l-a luat cu el și în viața de după.

Ed și sora sa Sarah au ajuns în Purgatoriu la sfârșitul anilor ’40, murind într-un accident de mașină. Plăcerea lui Ed de a citi benzi desenate și de a urmări filme este explicabilă deoarece în acea perioadă acestea erau foarte populare printre copii.  Comportamentul lor obraznic ar fi din cauza mamei, care muncea din greu și nu avea grijă de ei.

Edd era fiul unor importanți oameni de afaceri înclinați să-l controleze foarte tare, din acest motiv se explică firea sa pașnică și introvertită. El a murit la sfârșitul anilor ’80 din cauza unei lovituri la cap, de aceea este nevoit să poarte acea căciulă în cap în viața sa de după.

7901901_f520

(sursa: http://curiousworld.hubpages.com/hub/Cartoon-Conspiracy-Theories#)

Cam acestea ar fi poveștile bizare care stau în spatele desenelor animate pe care le priveam cu atâta interes în copilărie. Personal, nu-mi explic de ce îmi plăceau atât de mult, dar poate ele îmi ofeream o lume în care aș fi vrut și eu să mă aflu. Dacă doriți să citiți și teoriile altor desene puteți accesa linkul 10 Bizarre Kiddie Cartoon Conspiracy Theories . 

Un gând despre „În culisele desenelor animate

  1. Pingback: AnzhelaMovies

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s