Sex and the City

Emanciparea femeii s-a produs odată cu revoluțiile burgheze care au recunoscut conceptul de egalitate între oameni. Din acel moment dependența femeii față de bărbat a început să scadă treptat. S-a observat că evoluția unei societăți nu constă numai în  educația și instruirea unui anume grup de indivizi, ci trebuie vizată întreaga comunitate. Până în secolul al XIX-lea femeia a avut un rol minor în viața socială, ea fiind inferioară bărbatului din toate punctele de vedere. Orizontul femeii în acea vreme  se limita doar la îndatoririle pe care le avea ca mamă, soție și gospodină. Chiar literatura ne demonstrează faptul că foarte multe scriitoare victoriene și-au publicat cărțile sub pseudonime masculine și aici mă refer la George Eliot, Charlotte Bronte (Currer Bell) sau Emily Bronte (Elis Bell). Dar au fost și femei curajoase care și-au exprimat propriile convingeri chiar dacă nu au sfârșit bine sau au fost văzute cu alți ochi de către societate ( Sapho, Ioana D’Arc, Regina Elisabeta I). Astfel, secolul XX a conturat o femeie puternică, sigură pe calitățile sale, având libertatea să participe în toate sferele vieții.

Femeia anilor 2000 se naște nu doar sub steaua zeițelor Hera și Hestia, ci și sub cea a Atenei și Afroditei. Aceasta și-a câștigat dreptul de a alege ceea ce vrea să facă cu viața ei și anume să fie casnică sau să intre în spațiul public. Studiile arată că emanciparea femeii a adus cu sine și foarte multe responsabilități pentru sexul feminin. Astfel, ea și-a câștigat independența și egalitatea de șanse în fața bărbatului, dar pe de altă parte familia a avut de pierdut. Femeia de astăzi este independentă la fel ca Miranda Hobbes din Sex and the City, mai sigură pe sexualitatea pe care o emană ca Samantha Jones,  la fel de romantică ca Charlotte York, dar din păcate mai singură la fel ca Carrie Bradshaw.

Serialul american Sex and the City sau Totul despre sex a avut parte de o popularitate imensă în rândul publicului feminin,deoarece a surprins gândirea și viața de zi cu zi a femeilor din zilele noastre. Înainte ca popularul serial să se difuzeze, acesta a fost o rubrică de ziar în New York Observer, iar autoarea era Candace Bushnell.

„Nu, Sarah Jessica Parker nu mă joacă pe mine”, spune autoarea celebrei cărți „Totul despre sex”, Candace Bushnell.

„Se poate spune despre mine că am jucat rolul ei pentru cinci ani de zile. Am scris rubrica, am scris cartea, am făcut tot ceea ce face Carrie în fiecare episod. Rubrica și cartea sunt despre viața mea. Când am început să scriu rubrica și apoi am publicat cartea, erau femei care veneau la mine și-mi spuneau că scriu despre viețile lor și nimeni n-a mai scris astfel de lucruri până acum. Și cred că acest lucru a fost determinant pentru succesul serialului – a prezentat viața femeilor așa cum e ea în zilele noastre. Una dintre premisele de la care au pornit cartea și serialul este dacă <<O femeie poate să facă sex ca un bărbat?>>. Normal că s-a născut o controversă. Bărbații spuneau că nu-și doresc ca femeile să facă sex fără să se implice emoțional”.

( „Totul despre Sex”Candace Bushnell, p.11 )

Protagonistele din Sex and the City nu reprezintă un model de viață pe care femeile ar trebui să-l urmeze, acestea doar prezintă problemele sexului feminin din secolul XXI. Serialul aduce în fața telespectatoarelor discuții pe diverse teme care sunt dezbătute fără nicio pudoare de către patru femei singure, trecute de 30 de ani în fața unui pahar de cosmopolitan. Ele oferă răspunsul la întrebări pe care orice femeie la un moment dat și le va pune sau și le-a pus în viață.

Părerile celor patru despre mariaj, sex, iubire şi bărbatul perfect sunt diferite, uneori cinice, chiar feministe. Fiecare are propria opinie care uneori e contradictorie, dar de aceea există prietenia. O prietenă adevărată știe să tacă atunci când trebuie, știe să asculte când ai ceva de spus și să-ți ofere un sfat atunci când ai nevoie. Fiecare învață din prorpria experiență, va alege și va tria ce este bine și ceea ce este rău pentru mintea și sufletul său. O prietenă nu judecă, de aceea nimeni n-o acuză pe Samantha de modul în care își trăiește viața. Ea pare să întruchipeze femeia secolului XXI, chiar dacă e cea mai mare ca vârstă. Este femeia independentă care nu dă răspuns bârfelor, este sigură pe propriile alegeri și se iubește mai mult pe sine decât orice altceva.

Chiar dacă serialul nu mai rulează din 2004, episoadele rămân la fel de actuale. Am selectat mai jos  de pe diverse siteuri replici ale eroinelor care mi s-au părut mai interesante și ar putea să ne pună pe gânduri.

Această prezentare necesită JavaScript.

Un gând despre „Sex and the City

  1. Pingback: [Știri] Descoperire incredibilă în Rahova | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s